Zindelijk worden

 

Vaak zie je aan je kind wel dat het ander gedrag vertoont op bepaalde momenten, bijv. door even stil en geconcentreerd op ? te blijven staan. Of het kind meldt dat het een natte/vieze luier aan heeft. Ook de tussenpozen tussen het plassen het verschonen van de luier worden langer, dus grotere plassen maar met meer tijd ertussen. Soms zonderen ze zich af door bijv. achter de bank te gaan staan als ze moeten poepen.

Vaak gaan kinderen ook meer belangstelling tonen voor iemand die naar de wc gaat.

Dit zijn allemaal signalen dat het kind er klaar voor is om zindelijk te worden.

 

Belangrijk dat het kind niet op een grote wc zijn behoefte moet doen, want kinderen zijn vaak bang om – net zoals het plasje of het poepje – zelf weggespoeld te worden.

Zorg dus voor een leuk potje en/of wc-bril verkleiner en als het kind op de wc wil plassen, dan is het aan te raden om een opstapje/voetenbankje onder de voetjes te zetten. Op die manier heeft het kind het gevoel met de grond, hangt het niet in de wc en spant niet onnodige buik- en bekkenbodemspieren aan. 

 

Hoe ga je te werk?

Kinderen leren veel door te imiteren en maak daar gebruik van door het kind mee te laten gaan als het broertje/zusje [of mama/papa] naar de wc moet en vertel wat het broertje/zusje op de wc doet. Op die manier leert het kind beter begrijpen wat er met het ‘plassen op het potje/wc’ bedoeld wordt.

Heel belangrijk ook dat je het kind spelenderwijs vertrouwd maakt met het potje. Leg het kind uit wat de bedoeling is van het potje en laat het kind met het potje spelen. Er zijn ook plaspoppen in de handel en op die manier kan het kind het plassen zelf oefenen.

Maak gebruik van een eierwekker om het kind te leren op het potje te blijven zitten. De tijd om op het potje te zitten niet te lang maken, maar liever met tussenpozen herhalen. Vaak weet je ongeveer wel wanneer het kind een schone luier nodig heeft, dus neem die momenten om te oefenen en maak daar een regelmaat van.

En doet het kind iets, al is het nog zo klein, dan volgt er natuurlijk een beloning! Ligt er niets in, dan gewoon de volgende ‘plastijd’ weer een poging wagen en niks van je teleurstelling laten merken aan het kind.

De beste tijd om een kind zindelijk te laten worden is als het lekker weer is, want dan kan je het kind in de tuin – als je die hebt - in de blote billetjes laten rondlopen en als het kind plast ziet het meteen zelf wat er gebeurt. Bovendien ben je ook zelf in staat om het kind even snel buiten op het potje te zetten.

Op de plastijden kan je het kind op het potje zetten en een extra plasstimulans kan zijn om spelenderwijs met water te spelen. Bijvoorbeeld je laat het kind zijn handje openen en dan giet je wat water in het handje.

Of je laat het kind met water spelen, maar dan wel opletten dat er geen water in het potje komt…

Als het kind niet in de blote billen kan lopen, dan gemakkelijke kleding aan trekken zodat het zelf snel het broekje omlaag kan doen als de nood hoog is.

 

 

Nog meer tips:

De belangrijkste tip is eigenlijk geduld hebben en niets forceren.

Is het kind erg bang, dan laat je het oefenen met op de wc zitten met luier en al aan.

Niet boos worden want dan koppelt het kind het zindelijk worden aan nare gevoelens.

Belonen al is het plasje nog zo klein!

Als het weer het niet toe laat om het kind in de blote billen buiten te laten lopen, is het handig om een onderbroekje aan te trekken en daaroverheen de luier. Op die manier voelt het kind het beter als het nat is [zoals bij e ouderwetse katoenen luiers].

Maak een grabbelton van allerlei kleine en goedkope cadeautjes en laat het kind grabbelen als het een plas of poepje op de pot/wc heeft gedaan.

Als het kind onwillig is om op de pot/wc te plassen, dan werkt het soms ook door het kind helemaal onder de douche te zetten en dan het hele bad ritueel uit te voeren, dus kind wassen en haren wassen [niet spelen in bad] en op die manier het kind door te laten krijgen dat even op het potje plassen veel sneller gaat en dat het kind dan weer snel verder kan spelen….

Kinderen in de leeftijd van het zindelijk worden zitten vaak ook gevangen in een machtsstrijd en dan kan het positief werken als een oma & opa de starten met het zindelijk laten worden van het kind tijdens het logeren.

Laat het kind ook veel drinken zodat het vaker moet plassen.

Als het kind op de wc moet leren plassen/poepen en te snel van de wc af wil, dan is het handig om voor afleiding te zorgen, bijv. samen liedjes zingen of een verhaaltje voor lezen. En als je het kind aan het lachen maakt door grapjes te vertellen kan het kind de plas/poep ook minder goed inhouden!

 

 

 

    

     Andere sites  

     Handige links

    

 

 Boeken & tijdschriften

 

 

wordt aan gewerkt

    

      Speelgoed

 

 

     wordt aan gewerkt

 

     Nieuws:

     Stop vechtscheiding

     Help! Mijn kind gaat online!

     Kinderlokkers